Her får du puste i Hamburg
Sebastián Saavedra – eller «Basti» som han gjerne kalles – er født og oppvokst i Hamburg. Anene er fra Sør-Amerika, men det er bydelene der han vokste opp – Barmbek-Uhlenhorst, Winterhude, Eppendorf, Sasel og Eimsbüttel – som preger hans forhold til byen, og verden.
Med en dose sydlandsk lidenskap i miksen.
– Hamburg er en fenomenal blanding av mennesker og kulturer, som gir den bred appell, mener han.
Basti foretrekker stedene du ikke alltid finner i turistbrosjyrene. Bakgatene i St. Pauli der han bor, for eksempel.
– Byen blir jo stadig mer moderne og polert, selv her i rufsete St. Pauli. Samtidig forsikrer han om at det fremdeles er en skjev aura som trekker mange hit, når vi – etter en runde i skyggen av det imponerende rådhuset i Altstadt – finner oss en benk i «hjemtraktene» hans.
Reeperbahn – syndig og historisk
I St. Pauli finner du den berømte og beryktede Reeperbahn, som idag er mest som en turistattraksjon å regne. Det er likevel nok av fordums levnet igjen i gatene til å gi bydelen en interessant historisk patina. Det var her norske sjømenn i sin tid fant adspredelse fra havets luner, og Beatles trådte sine musikalske barnesko.
I tillegg til sitt lokale revir av barer og småbutikker fremhever Sebastian parkene og de mange åpne områdene som Hamburg har så mange av.
– Byen gir deg mange muligheter til å puste. Det er knapt noen byer på denne størrelsen med så mange trær, forklarer han.
Kanal- og strandbyen Hamburg
Byens største grønne lunge – i hvert fall den mest iøynefallende – er Alster, innsjøen Hamburg på mange måter dreier rundt. Ute på vannet er det mennesker i aktivitet. Seilere og roere som utfordrer hverandre, kajakker i alle mulige varianter, padlebrett – ja til og med gondoler.
– Selve sjøen er jo fin, men jeg synes det er enda mer spennende å utforske kanalene som skjærer seg inn i bydelene fra innsjøen, sier Basti.
Når disse ordene faller har vi fått i oss en «currywurst», den klassiske tyske gateretten med pølse, pommes frites og currysaus til. Du finner noe lignende i Norge, men ikke helt som her. For enkelte steder i Tyskland opphøyes den nærmest til gourmetmat.
– Som i haute cuisine ligger hemmelighet i sausen, understreker Basti. Som så mange andre har han sine favorittsteder for det enkle måltidet.
Kanalene vi begynte å snakke om underveis i måltidet er på et vis en bakdør inn andre steder i Hamburg du ikke kommer til verken til fots eller med bil.
Her er det flere kanaler enn i Venezia, London og Amsterdam til sammen, rundt 2500 totalt. Basti foretrekker bredden av Elben og nærheten til St. Pauli.
– Derfra er det heller ikke langt til nærmeste strand, sier han.
For ja – Hamburg har også sandstrender. Langs elven byen er bygget rundt ligger strendene som perler på en snor.
Skamdyrt kunstverk
Det er likevel andre attraksjoner som trolig imponerer mer enn strandlivet. Det enorme konserthuset Elbphilharmonie, for eksempel. Bygget i en slags nygotisk stil troner konsertarenaen over elven som et enormt monument over hva Hamburg har fått til siden krigen la byen mer eller mindre i ruiner.
– Konserthuset ble en budsjettsprekk for historiebøkene, men det er glemt nå. Elbphilharmonie er noe de fleste av byens innbyggere er uendelig stolt av, mener Tomas Kaiser, som kjenner Hamburg bedre enn de fleste.
>> Mellomlande i Frankfurt? Gå ikke glipp av dette!
Grønne Hamburg
Vi møter den sympatiske guiden med Hamburgs byutvikling som spesialfelt dagen etter turen rundt i St. Pauli. Tomas lovpriser langt på vei den voldsomme bygningen ved elven, som er minst like imponerende innvendig. Akustikken i konsertsalen finnes det knapt maken til. Så god er den at scenekunsten knapt trenger elektronisk forsterkning.
– Men det som skjer langs elven er også et «kunstverk» i seg, sier Tomas når vi ruller våre to-hjulinger fra Fischmarkt på havnesiden av St. Pauli langs Portugiesenviertel. Portugiser-kvartalet er kjent for sine mange spanske og portugisiske spisesteder.
Vi sykler forbi Elbphilharmonie langs Grasbrookhafens nordlige bredd.
– Selv her inne blant høyblokkene i glass og betong har utbyggerne funnet plass til flotte grøntarealer og sosiale boløsninger som skaper stor beboervariasjon, sier Tomas.
Nå dreier vi videre inn i hjertet av det enorme nybyggprosjektet HafenCity.
HafenCity har rukket å bli 15 år, men er langt fra ferdigstilt. Det inkluderer det enorme, UNESCO-beskyttede handelshuskvartalet Speicherstadt, og er med sine godt over to kvadratkilometer det største byutviklingsprosjektet i Europa.
– Da frihavner som Hamburg mistet mye av sin betydning, lå store deler av dette området til forfall, forklarer Tomas når vi har funnet oss en koselig kafé øst i HafenCity. Vi er i enden av en rad med gamle fabrikklokaler i brun murstein.
Hamburg = det nye Berlin
Industrilokalene huser alt fra oppstartsbedrifter innen data til kunst- og kulturkollektiver. Det er røft og tøft – og ifølge Tomas svært inspirerende.
– Mye av det vi tidligere har sett i Berlin skjer nå i Hamburg, mener han.
– Hit kommer kreative mennesker som vil ta del i og bo i en av Tysklands mest dynamiske byer. Det skyldes ikke minst det som skjer nettopp i denne delen av byen.
Da ordene faller er vi igjen overskrevs sykkelen i HafenCitys ytterkant, der det fortsatt gjenstår mye før Hamburgs nyeste bydel er komplett.
– Men det blir den kanskje aldri. Dette er et prosjekt som vil pågå i tiår fremover, forklarer den erfarne byguiden.
Som igjen vil bidra til at denne fenomenale byen stadig vil kunne by på spennende nyheter i årene fremover.
Slik reiser du til Hamburg
Vi anbefaler å ta Color Line-fergen som vi gjorde til Kiel, og deretter toget (eller bilen) videre til Hamburg. En annen mulighet er å fly til Hamburg og ta tog videre derfra.
Norwegian og Eurowings har direkteruter til Hamburg fra Oslo. Du kan også ta buss og tog. Du finner mer informasjon om byen HER!
>> Vil du ta Kielferga? Dette opplever du i Kiel!
Håndplukkede opplevelser
En kveldstur med elvebåt, til containerhavna og Speicherstadt er en sterk visuell opplevelse. Miniatur Wunderland (sjekk videoene på hjemmesiden) er helt spesiell. På Hempel’s Beatles-Tour Das Original, med skuespiller og sanger Stefanie Hempel, får du en fin innside-intro av Reeperbahn – og ikke minst, The Beatles’ forhold til Hamburg.
Hamburg: Her spiser og sover du godt
Spis godt: «Heimat – ung viel mehr» reklamerer Obrerhafen Kantine, også omtalt som Hamburgs rareste sted av lokale medier. Her i HafenCitys nordvestlige ytterkant har det vært servert klassiske kjøttboller, lapskaus og «weisswürste» siden 1925. Tysk bondekost på sitt beste.
Il Siciliano ved Johannes Brahms Platz er et mer klassisk italiensk spisested med ditto retter, som carbonara og «saltimbocca alla Romana».
Restaurant Hobenköök i Oberhafenquartier er et annet spesielt spisested, med kortreist mat fra bønder i regionen.
Fontenay gourmetrestauranten Lakeside, Vlet Restaurant, Schönes Leben, Schankwirtschaft og Carls Bistro er også herved anbefalt.
Sov godt: Ameron Hotel Speicherstadt Hamburg holder høy kvalitet. Scandic Hotel Emporio ligger fint til i sentrum, har et uttalt bærekraftig fokus og sågar elektrisk billading i kjellergarasjen.
Vi har også bodd et par netter på et av byens – og kanskje Europas – mest elegante hoteller. The Fontenay Hotel er en av Tysklands mest kjente industriherrers hyllest til byen. Her får du Hamburgs beste utsikt over Alstersjøen fra restauranten og den elegante baren.
Visste du at…
… Hamburg har så mange broer og kanaler at byen ofte omtales som «Nordens Venezia»? Faktisk er der flere broer i Hamburg – rundt 2500 – enn hva London, Amsterdam og Venezia har til sammen!
…Ordet hamburger er synonymet med en person fra Hamburg? Matretten kom senere.
… Hamburg er Tysklands mediehovedstad? Over 10 000 små og (noen kjempe)store mediebedrifter holder til i byen. Alt fra film, forlag, tv-stasjoner, reklamebyråer, trykkerier og radiostasjoner.
… Hamburg også en viktig musikkby, nummer to i Europa etter London (Beatles trådte sine «barnesko» her)? Innsidetips: Her finnes flere strålende vinylbutikker, med gode priser på brukt.
… Skal det felles et tre over en viss alder, må kommunen godkjenne det – selv om treet vokser i en privat hage? Det finnes over fem millioner trær i byen, rundt tre trær per innbygger. 27 parker og 900 km med gangveier har gjort Hamburg til Tysklands grønneste by.
…Pakkhusområdet Speicherstadt i 2015 ble erklært verdensarvsted av UNESCO?
…Det som i dag er bydelen Altona i mer enn 200 år lå under Danmark?
>> Lysten på mer tysklandferie – dra til Sachsen. Les mer HER!
Teksten er utviklet i samarbeid med:
There are 2 comments
Hamburg kjente jeg bra, først og fremst st.Pauli området. Kom dit 9 februar 1963 som sjømann og ble værende der i et år. Bodde i Tromelstrasse 11 . Jobbet i havnen en tid (hafen arbeiter) Tyskland ble mitt «hjemland» fram til midten av 1966. Fikk hyre på tyske båter, Hamburg var på den tiden noe annerledes enn i dag. St. Pauli området hadde et tøft miljø, det hadde så smått begynt å komme narkotika på det svarte marked. To norske barer var populære blant sjøfolk. Neptun og Lille Norge bar. Hotel Norge var ganske nytt, lå i Sjaeferkamps alle. Jeg trivdes ganske bra i Hansa byen Hamburg. Nå er det store forandringer over store deler av byen, mest i havneområdet. Hilsen gammel sjømann!
Hei Rolf! Tusen takk for at du deler en spennende og fargerik side av Hamburgs maritime historie med oss. Morsomt å høre om de norske stamstedene!