Home » Blog » 10 topp tips til Kiel

10 topp tips til Kiel

Kiel er slett ikke et sted du trenger å fare forbi.

Bi litt – det er nemlig vel verdt å tilbringe litt tid i den nordtyske havnebyen. Her er noen tips.

Guidet tur

GRØNNE LUNGER: En av de grønne lungene i sentrum av Kiel. (Foto: Bjørn Moholdt)

Bortenfor havna ligger det en tradisjonsrik by med en nærmere 800 år lang historie. Ta en guidet tur gjennom byens gater, smak litt på lokale delikatesser (røkt fisk og lokalt brygget øl, for eksempel), og få litt mer innsikt i Kiels sentrale landemerker. Som det gamle rådhuset på Alten Markt, som har tydelige likhetstrekk med Markustårnet i Venezia.

Flotte julemarkeder

STEMNING: Flott stemning på julemarkedene i Kiel.

I perioden 23. november til 23. desember er det hele fire julemarkeder i Kiel – på Rathausplatz, Holstenplatz, Asmus-Bremer-Platz og Bernhard-Minetti-Platz. Her serveres det ikke overraskende mengder med rykende het glühwein (gløgg) og andre lokale delikatesser. Her kan du også skaffe deg flott kunsthåndverk fra hele Tyskland. Les mer om det HER!

Kiel-uken

KIELERUKEN: Byens absolutt største begivenhet.

Den siste uken i juni hvert år (fra 17. til 25. juni i 2023) går den årlige Kieler Woche av stabelen. Det er det største seil-arrangementet i verden, som samler millioner av besøkende og nærmere 4000 skip – inkludert rundt hundre historiske fartøyer – fra Tyskland og resten av verden.

Dette er en klassisk «volksfest», som går helt tilbake til 1882, og gir en strålende mulighet til å nyte byens maritime atmosfære.

Tilsammen rundt 2000 ulike begivenheter er pakket inn i det ukelange evenementet, inkludert ulike båtrace ut fra Schilksee-havnen.

I gatene er det levende musikk samt et internasjonalt marked på Rathausplatz. For å nevne noe.

Gå i kirken

ST. NICHOLAS: En flott kirke med aner tilbake til 1200-tallet.

Selv for de av oss som ikke bekjenner seg til noen religion er bykirker ofte en stor opplevelse. Kiels hovedkirke Sankt Nikolai er ikke noe unntak. Den har stått på Alter Markt siden 1200-tallet, og gjennomgått store prøvelser opp gjennom historien. Arkitektonisk var den mest dramatiske endringen på 1870-tallet, da kirken ble oppdatert i såkalt gotisk «vekkelsesstil». 

Den slapp ikke uskadet fra Andre verdenskrig heller. Likevel finner du fortsatt et heftig utsmykket alter der fra 1460, samt en hanseatisk døpefont i bronse fra 1344.

Prøv brisling

SPROTTEN: En svært lokal delikatesse.

Kiels tradisjonelle delikatesse er Kieler sprotte. Det er røkt brisling, som fanges når den er rundt ti centimeter lang, og skal etter tradisjonen røkes i vedfyrt ovn på eik-‚ bøk- og/eller or-grener. Det bidrar til den karakteristiske gul-gyldne fargen.

Etter røykingen oppbevares fisken i karakteristiske bokser i tre

Hele fisken skal ned, men om du er litt finere på det kan hodet fjernes og beina trekkes ut via halen i en enkel bevegelse. 

Serveres på de fleste tradisjonelle spisestedene i Kiel, samt på utendørs markeder.

HOLSTENSTRASSE: En fin møteplass i hjertet av Kiel.

Holstenstraße har alltid vært Kiels tradisjonelle shoppinggate. Den forbinder det store varehuset Karstadt i Vorstadt med Sankt Nikolai-kirken i Altstadt, og er en av de eldste gatene i byen. Holstenstraße ble omtrent utradert under krigen, og under gjenoppbyggingen i 1953-1957 ble den stengt for veitrafikk. Den gjenoppsto som den første gågaten i Vest-Tyskland.

Langs gaten finner du store internasjonale merkevarer som Foot Locker og Starbucks, og i den øvre enden ligger det et kjøpesenter som inkluderer det tyske varehuset Saturn.

Krigens sår

DIORAMA: Fin beskrivelse av Kiel i tidligere tider.

Med sin strategiske beliggenhet var marinebasen i Kiel utsatt for flere bombinger enn de fleste andre tyske byer under Andre verdenskrig. Det sier ikke så rent lite.

Museet som forteller den historien ligger i en av de få bygningene av betydning som ikke ble lagt i grus. Warleberger Hof ble bygget av Fredrik III, hertugen av Holstein-Gottorp, i 1616, og var i sin tid typisk i Altstadt. Den inneholder blant annet en sandsteinsportal, malte stukkatur-himlinger, silketapeterog veggmalerier fra 1700-tallet.

Mens det i første etasje vises roterende utstillinger som kartlegger Kiels fortid inneholder kjelleren en utstilling av fajanse og sølvtøy fra 1700-tallet, samt en brønn som fortsatt inneholder vann.

Kiels 72 meter høye marine-minnesmerket – bygget mellom 1927 og 1936 – er også verdt et besøk.

Travel kanal

FERDSELSÅRE: Schleusenanlage Kiel-Holtenau.

Verdens travleste menneskeskapte vannvei (travlere enn både Suez eller Panama) begynner ved Holtenau, bare noen få kilometer nord for Kiel sentrum. Vel 120 år etter åpningen brukes Schleusenanlage Kiel-Holtenau, som svinger seg 460 kilometer gjennom landskapet sør for Jylland-halvøya, av 31 000 skip og 15 000 fritidsbåter årlig.

Byggingen startet fra 1887 med de østligste slusene ved Holtenau. På sørsiden ligger et utendørs besøkssenter med informasjonstavler og teleskoper satt opp slik at du kan se trafikken.

På nordsiden ligger restene av den gamle eiderkanalen (1784-1887), Kielerkanalens forgjenger, som måtte erstattes da dampfarten skjøt fart.

En liten kunst-sensasjon

KUNSTHALLE KIEL: En stor overraskelse med alt dette kunstmuseet har å tilby.

I Kunsthalle Kiel er hovedtyngden av samlingen fra 1800- og 1900-tallet, utført av innflytelsesrike tyske kunstnere som romantikeren Carl Spitzweg, samt impresjonistene Lovis Corinth, Max Slevogt og Max Liebermann. For å nevne noen.

Av 1900-tallskunstnere har museet en rekke verker av kjente ekspresjonister og modernister som Emil Nolde, Karl Hofer og Alexander Kanoldt. Samlingen av samtidskunst er også betydelig. Verdt å nevne er tyske storheter som Sigmar Polke, Gerhard Richter og Georg Baselitz.

Museet var for øvrig et av de første i Tyskland med en videokunstsamling. 

Tur langs promenaden

KIELLINIE: En fin spasertur som gjør deg godt kjent med byens maritime forbindelse.

Strandpromenaden Kiellinie begynner i nord ved marinebasen. Den tar deg forbi naust for roere, seilere og kanopadlere samt Heimholtz senter for havforskning, som har et utendørs selakvarium.

Langs promenaden er det flere kafeer du kan varme deg i, om vinden fra nord blir for intens.

For øvrig har du god oversikt over ThyssenKrupp-verftene på østbredden, hvor også cruiseskipene har anløpshavn.

Reisen til Kiel

Vi anbefaler å ta Color Line-fergen som vi gjorde til Kiel, og deretter toget (eller bilen) videre. En annen mulighet er å fly til Hamburg og ta tog til Kiel derfra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *