Home » Blog » Høstferie i Tyskland? Dette bør du oppleve

Høstferie i Tyskland? Dette bør du oppleve

Hvorfor ikke legge høstferien til Tyskland i år? Da blir høsten både innholdsrik og spennende for små og store. Her er seks tips til hva du kan gjøre – enten du skal på partur eller familieutflukt.

1. Hansapark setter fart på ferien

Høstferie i Tyskland for barn
Høstferie i Tyskland for barn: Ta turen innom Hansapark. Foto: DZT

En fornøyelsespark er det sikreste trekkplasteret du kan friste med dersom du har barn med deg på reisen. Ungdommen overlever som regel et museum eller to, så lenge de får lovnader om en fartsfylt opplevelse på skinner. Skal sant sies er dette normalt ikke noen feriebrems for foreldrene, heller. Ingen ting er tross alt bedre enn å ha det gøy sammen – uansett alder.

En knapp times kjøretur sør for fergeleiet i Puttgarden finner du en av Tysklands største fornøyelsesparker, Hansapark. Som navnet tilsier er dette en temapark med de historiske hanseatene som utgangspunkt, men parken dreier seg først og fremst om det den yngre generasjonen setter aller høyest, nemlig berg-og-dalbaner, looper, dropper, sklier, karuseller, vannkanaler og 3D-filmer – selvsagt ispedd enkelte lykkehjul, restauranter og snack-barer. 

Høydepunkt: Den 120 meter høye berg-og-dal banen «Highlander», som får deg til å kjenne at du lever.

Man blir aldri helt klar for fossefallet i «stokken». Video: Reisetrend

Parken, som tar imot over 1 million besøkende hvert år, er en av Tysklands største og gir fritt spillerom til å teste egne grenser både hva gjelder høydeskrekk, G-krefter og vannbestandighet.

Her kan du lese mer om Hansapark og aktivitetene du kan oppleve. Parken holder åpent til 23. oktober.

Skal du lenger syd-vest i Tyskland, er Europark et eventyrland fullt av fartsfylte aktiviteter du bør teste ut.

2. Høstferie i Hamburg

Høstferie i Hamburg i Tyskland
Hamburg havn har fått en kraftig oppgradering de siste årene, blant annet med bygging av Elbefilharmonien (t.høyre). Foto: Reisetrend

Legg høstferien til Hamburg, og ta pulsen på en nesten ny by! De fleste som returnerer hit etter noen års fravær vil merke at noe har skjedd. Hamburgs bykjerne har blitt ryddigere og mer tiltalende. Det gjelder egentlig uansett om du er opptatt av shopping, historie, eller god mat. Atmosfæren i sentrumsgatene bidrar dessuten til lavere skuldre enn man strengt tatt kan forvente i en by med rundt 1,9 millioner innbyggere.

Hamburg har det meste på «menyen», både i form av et variert kulturtilbud, innholdsrike handelsgater, trivelige kafeer, mørkebrune ølkneiper og moderne gourmetrestauranter. Og for å være en storby er den overraskende kompakt og oversiktlig – et veldig overkommelig mål for en innholdsrik weekendtur.

Her kan du oppleve historie i Speicherstadt, uteliv i St. Pauli og urbane områder som Sternschanze og det eksklusive Rotherbaum-distriktet, med sine vakre villaer i tudorstil. Hafencity er den oppgraderte industrihavna, med hippe kafeer og konserthuset Elbefilharmonien, et aldri så lite must for weekendturistene. Blir det for mye bystøy er det bare å ta en tur i parken Planten un Blomen, en imponerende grønn lunge som gjør at du fort glemmer at du befinner deg i en storby.

Direkteruter fra Oslo gjør Hamburg lett tilgjengelig, og nå kan man også fly til nærliggende Lübeck direkte fra Flesland lufthavn. Om du kan booke et kvalitetshotell i forveien, som oftest langt bedre priset enn i Berlin, så vil denne weekendopplevelsen være komplett.

>> Les også: Grønn guide – her får du puste i Hamburg

Her er noe av det du kan oppleve i Hamburg:

  • Miniatur Wunderland er et av Tysklands mest besøkte attraksjoner. Her er det bygget en hel verden i miniatyrstørrelse, med modelltog og modellhus.
  • Få en Willy Wonka-opplevelse i Hamburgs Sjokolademuseum, som er en vinner for de minste.
  • Rett utenfor sentrum ligger bydelen Blankenese, som tidligere var fiskerlandsby som med tiden vokste sammen med storbyen. Smale trapper fører deg forbi husene til en liten topp som tilbyr fantastisk utsikt.
  • Hotelltips: Sjekk ut Grand Elysee, et franskinspirert 5-stjerners hotell som pynter ytterligere på opplevelsen.

3. Høstferie i Tyskland på et ekte slott

Høstferie i Tyskland på et ekte slott
Schloss Feesensee er et praktbygg med 177 hotellrom. Foto: Schloss Fleesensee.

At nordmenn er så glade i slott, har nok noe med at vi ikke har så mange av dem her i landet. Dermed setter vi også større pris på historiske lokaler, store himmelsenger, tradisjonsrik mat og ekte service – elementer som utvilsomt setter en spiss på oppholdet.

Dersom man legger til aktiviteter som golf, riding, sykling, vandring eller SPA-behandling, har du en pakke som kan friste de fleste.

Det nordtyske Schloss Fleesensee er en ukjent hotellperle for nordmenn flest, med aner tilbake til 1840-årene. Det praktfulle bygget huser 177 stilrene dobbeltrom, stor SPA-avdeling og en nybarokk innredning som er verdt opplevelsen i seg selv. I tillegg har slottet et kjøkken som legger stor vekt på kortreiste matopplevelser.

Tar vi med at du finner hele fem golfbaner i nær tilknytning til slottet, forstår nok de fleste at dette er et mekka for golfinteresserte som vil forlenge sesongen med en måned eller to.

Høstferie i Tyskland golf
Maria tester golfanlegget ved Schloss Fleesensee. Foto: Reisetrend

Flere grønne slottsopplevelser:

Manor house, Gutshaus Parin i Nordtyskland, ved Lübeck

Borg hotell Land Gut Höhne ved Østersjøen

Herregård Nisdorf ved Østersjøen

Slottshotell Blankenburg ved Harz, Midttyskland

Schloss Hohenfels øst for Frankfurt

Biohotell slott Kirchberg, Baden-Württemberg

Slott Oberammbach i Bayern

Her kan du finne mange bærekraftige hotell i Tyskland

Les mer om biohotels her!  

4. Høstferie i Tyskland på hesteryggen

Anna Waren har driftet Malchower Reiderhof i over 20 år.

For mange hesteinteresserte er det en drøm å kunne innta hesteryggen i ferien. Uansett hvilket nivå du måtte være på, vil du finne et passende ridesenter eller stall som tilbyr rideopplevelser i Tyskland.

Landet har urlange hestetradisjoner, og mange ridestaller er omringet både av vakre løvskoger og åpne sletteland som fremstår som skreddersydd for turer til hest.

Et godt eksempel er Malchower Reiderhof, en rideskole med beliggenhet rett utenfor middelalderbyen Malchow i den nord-østlige delen av Tyskland – kun 2,5 timers kjøretur fra Kiel.

Anna Waren, som opprinnelig er fra Dresden, har i over 20 år drevet stallen sammen med ektemannen. Her tilbyr hun både ridetimer under tak og lange turer i de vakre, nordtyske skogene.

– I dag har vi rundt 30 hester i stallen, noe som gir oss mulighet til å tilby både undervisning og opplevelsesturer. Vi får besøk av alle typer ryttere på alle nivåer – alt ifra tyske skoleklasser til amerikanske turister, forteller Anna Waren.

– En sjelden gang får vi besøk av nordmenn, som oftest erfarne ryttere som ønsker å utforske områdene og skogene rundt oss. Tilbakemeldingen er gjerne at «dette er noe annet enn vi er vant til», noe jeg tolker som at nordmenn setter pris på variasjonen terrenget vårt tilbyr, sier Anna Waren.

5. Celle – et mekka for historieinteresserte

Celle gamleby med Sankt Marien kirken. Foto: DZT/Francesco Carovillano

Celle er en sjarmerende liten by i delstaten Niedersachsen, bare en knapp times togtur sør for Hamburg. Denne historiske byen, som ble grunnlagt helt tilbake i år 1292, har en vakker beliggenhet ved Aller-elvens bredder og er en populær destinasjon både for nasjonale og internasjonale turister og historieinteresserte.

Celle er i praksis et levende middelaldermuseum med sine rundt 400 bindingsverkshus, som er den største samlingen i Tyskland. Det imponerende Schloss Celle er også noe de fleste vil oppleve, et slott som ble oppført i renessanse- og barokkstil tilbake i år 1530.

De franske hagene i Celle. Foto: DZT/Francesco Carovillano

Om gamlebyen er noe for seg, er det også verdt å få med seg de franske og italienske hagene, som ble etablert tilbake på 1700-tallet. Med Stadtkirche St. Marien og det historiske Bomann Museum er dette et lite mekka for alle med interesse for europeisk middelalder.

Og dersom du ønsker et avbrekk fra dette levende bymuseet, kan Filmtier park være greit å ha i bakhånd. I dette viltvoksende parkområdet kan man komme oppsiktsvekkende nære hundrevis av ulike dyr, både regionale og mer eksotiske.

6. Wattensee – en fottur utenom det vanlige

Høstferie betyr fine opplevelser i fjæra. Foto: DZT/Florian Trykowski

Glad i fotturer, men ønsker et avbrekk fra den norske fjellheimen?

Da kan det nordtyske Wattensee-området by på en helt original opplevelse. Wattensee, som strekker seg over en kystlinje på 500 km mellom Danmark og Nederland, er en såkalt tidevannssone som ved lavvann utgjør store våtmarker. Regionen har et høyt biologisk mangfold og er et viktig område for både hekke- og trekkfugler, og er derfor et ettertraktet og spennende turområde for folk fra hele verden. I dag er både den nederlandske, tyske og danske delen av Wattensee skrevet inn på UNESCOs verdensarvliste.

Med utgangspunkt i blant annet Niedersachsen nasjonalpark kan man delta på guidede fotturer som går ut til lokale øyer og fyr, turer der man kan lære mer om den unike faunaen og floraen i våtmarkene. Og selv om det er flatt, vil nok Wattensee kunne by på nok fysisk anstrengelse for de fleste: Her går du tidvis med leire til godt opp på leggen.

Ler mer om turalternativene her!

Foto: DZT/Florian Trykowski

There are 6 comments

  1. Jeg tror ikke ordet «grønne» er så populært å ta med med i reklamen ! Folk flest har fått ordet klima og bærekraftig langt opp i halsen !

    1. Hei Thorvald, det er nok mange som er enige med deg i det – men vi i Reisetrend mener likevel det er viktig å skrive om hvordan man kan reise med best mulig klimasamvittighet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *