Jentetur til Frankfurt
Home » Blog » Jentetur til Frankfurt

Jentetur til Frankfurt

Frankfurt er en spennende og ganske liten storby som passer perfekt for jentetur. En overraskende miks av historie og skyskrapere. Her er tips til en 36 timers opplevelsesreise du sent vil glemme.

Frankfurt – en feminin by

Skyskraperne gir Frankfurt enn fallos-preget skyline, men Tysklands femte største by har likevel en myk undertone. La meg forklare. Vi dro på jentetur til Frankfurt, og var opptatte av å reise så grønt som mulig. Derfor sjekket vi inn på Hotel Villa Orange, som er byens eneste sertifiserte bio-hotell. Her er sengetøyet laget av organisk bomull, elektrisiteten genereres av fornybar energi og på badet finner du allergivennlige toalettsaker som ikke er testet på dyr. Frokostbufféten bugner av kortreiste, økologiske godsaker. Som solskinnsegg fra en gård i nærheten, og den beste vaniljeyoghurten jeg noensinne har smakt. Hotellet får bakevarene levert fra et lokalt bakeri nord i Frankfurt som sysselsetter mennesker som har havnet utenfor det tradisjonelle arbeidsmarkedet. Her lever de opp til sitt bærekraft-sertifikat i ordets bredeste betydning.

Frankfurt skyline
Kjær by har mange navn: Frankfurt sammenlignes ofte med Manhattan på grunn av skylinen, og ettersom elven Main renner gjennom byen, får den kallenavnet Mainhattan. Eller Bankfurt, ettersom Europabanken ligger her.

>> Les også: Dette kan du oppleve i Tyskland i høst

Vår økologiske base i Frankfurt

Frankfurt hotell
Sweet dreams: På Villa Orange sov vi med god klimasamvittighet. Ikke et luksushotell, men en perfekt base for oss som vil være bærekraftige turister.

Hotellfrokost i Frankfurt
Nam, nam: Økologisk mat og drikke i frokostbuffeten gir en harmonisk start på dagen.

Vi kjemper aktivt mot matsvinn, og brygger vårt eget øl som heter Knärzje (=Brødskalk). Det lages av overskuddsbrød fra hotellets frokost.


-Mikael Horstmann, ansatt på Villa Orange

Jentetur i Frankfurt på 36 timer

Dag 1:

10:00 Frankfurts beste frokost

Frankfurts Nordend (North End) er et mekka for oss som elsker sene frokoster – type brunsj. Jeg kan tipse om de tre kafeene Im GluckSunny Side Up og Glaubury, som ligger midt i krysset Gluckstrasse/Glauburgstrasse. Nordend er en trendy bydel med kule kafeer og små butikker – et slags Grünerløkka (for oss som har behov for å sammenligne).

Vegetarkafe i Frankfurt
Vegetarbrunsj: Hedda fra reisebloggen Tenk Koffert og jeg unner oss en brunsj med te og vegetariske kaker på kafeen Im Gluck. Så godt! Foto: Lena Eriksen/Travelletters
kakestykke vegetar
Sunn kake: Raw cake med nøtter og avokado.

11:30 Offentlig transport til gamlebyen

Selv om Frankfurt er en ganske kompakt by, er det deilig å ta noen av transportetappene med trikken. Byen har både undergrunnsbane og trikk, så det er enkelt å komme seg frem. Vi brukte Frankfurt Card, som er et 1- eller 2-dagerspass (11,50/17 euro) som gjelder på offentlig transport, inkludert til og fra flyplassen. Det gjelder også som inngangsbillett på flere av byens museer og severdigheter. Anbefales!

Trikk i Frankfurts gamleby
Grønn by: Vi tar trikken fra Nordend til det historiske senteret Altstadt på ti minutter.

Vi tar trikken til Frankfurts sjarmerende gamleby, Altstadt, og må selvsagt suge inn den klassiske arkitekturen på den åpne plassen Römerberg. Men selv om den ser gammel ut, så hører det med til historien at disse husene er rekonstruerte versjoner av det som ble bombet sønder og sammen under 2. verdenskrig.

Frankfurts gamleby med klassisk arkitektur.
Frankfurts ikoniske fasader: På Römerberg-plassen har man hengt folk og kronet konger. I dag er plassen en turistmagnet, og i julemåneden er det er du finner byens vakre julemarked.

12:00 Bærekraftig shopping

Litt shopping hører med på jentetur, og Frankfurt er et mekka for vintagefunn. Vintagebutikkene ligger konsentrert rundt Kleinmarkthalle og i det elegante området som heter Sachsenhausen.

Vintageshopping i Frankfurt
Sikle, sikle: Hos Secondhand Aschenputtel (ved Kleinmarkthalle) finner du blant annet gamle vintagevesker som denne.
Lett å finne: Den kule vintagebutikken «Aschenputtel» er lett gjenkjennelig med sin buede fasade.

14:00 Lunsj og eplevin i Kleinmarkthalle

Du MÅ oppleve Kleinmarkthalle! Det kan sammenlignes med Vulkan i Oslo – altså et levende markedsområde med fokus på kortreiste matopplevelser. Markedet er overbygget, og i første etasje finner du sesongbaserte matvarer, samt et par serveringssteder. Overetasjen er forbeholdt servering. Vi tok en liten pause på Daheim, som er det perfekte stedet for reisens første eplevin! De spesialiserer seg på regionale mattradisjoner, og eplevin er Frankfurts egen spesialitet. Etter den store lusepandemien på europeiske vinmarker på 1860-tallet, bestemte frankfurterne seg for å heller satse på syrlig eplevin. Mer perlende cider enn vin, vil jeg si, og den serveres i tradisjonelle keramikkmugger. Den kan også blandes med kullsyreholdig vann for en litt mildere smak og tørsteslukkende effekt.

Eplevin
Jentetur: Hedda fra Tenk Koffert og Lena fra Travelletters er mitt supre reisefølge på denne turen til Frankfurt.
Eplevin i tradisjonell mugge
Tradisjonell mugge: Eplevin serveres i tradisjonelle keramikkmugger som er like karakteristiske for Frankfurt som skyskraperne. Pølser og surkål hører selvsagt også med.

16:00 Grønn jentetur med innslag av kultur

Det er ingen tvil om at Frankfurt er en grønn by. Byen er krydret med grønne parker, og langs elven Main er breddene viet til grønne rekreasjonsområder for byens beboere. Det jogges, luftes bikkjer og trilles unger. Gjess flekser vingemusklene og det SUP’es på selve elven. Mye morsomt å se på mens vi tråkker oss gjennom byen.

Elven Main
Fisken er tilbake: Elven Main var en nesten fisketom og forurenset elv i mange år. I dag er den friskmeldt, fisken er tilbake og den brukes flittig av byens egne beboere til rekreasjon.
Perfekt for en morgenjogg: Langsmed elven går det asfalterte gangveier som er perfekte for litt morgentrim.

Frankfurt er også en museumsby, og langs Main-elvens bredder finner du museumsuniverset som kalles for Museumsufer. Det består av hele 39 museer! Deriblant Fotomuseet med fantastiske solo-utstillinger, Goethe-huset (byens store sønn), det jødiske museum fordi vi ikke må glemme og Pengemuseet – der du blant annet kan se og ta på en ekte gullbarre.

19:00 Middag på Oosten

Oosten ligger i et industrielt og urbant bygg, og maten er moderne. Her får du med deg den vakre utsikten i det solen går ned over elven. Ikke veldig stort utvalg vin, men de vi bestilte fungerte godt til maten. Jeg, som ikke spiser kjøtt, gikk for en salat med geitost og linser. Helt nydelig!

Restauranttips Frankfurt
Restauranttips: Tidsriktig og veltilberedt mat på Restaurant Oosten.
Solnedgang over elven Main
Solnedgang: Man spiser tidlig middag i Frankfurt – cirka klokken 19. Da får du også med deg solnedgangen over elven Main.

20:30 Velotaxi – med Modern Talking

Altså, hvem hadde trodd at en sykkeltaxitur i en fremmed by kunne bli så morsom? Vi fniset oss gjennom 30 minutter langs elven og gjennom sentrum, og la beslag på sykkeltaxiens anlegg med Modern Talking. Er du 40+, husker du garantert popduoen fra 80-tallet. Kanskje husker du også hit’en Cheri Cheri Lady som ble vårt soundtrack denne kvelden.

Fakta: Velotaxi er et miljøvennlig alternativ til vanlig taxi, og el-syklene frakter deg fra dør til dør. Pris 26 euro for en halvtime, og de kan bestilles i forkant.

Fnisetur: Etter et par glass vin, og gitt det faktum at ingen kjenner oss i Frankfurt, føles Velotaxi helt riktig.

21:00 Nightcap på Ruby Louise

Noe av det aller beste med jentetur er at ingen kommer til å vekke deg dagen etter. Man har HELT FRI fra alle plikter, så hvorfor ikke unne seg en nightcap på en lekker takterrassebar? Ruby Louise er både hotell og takterrasse, og klientellet er deilig blandet. Et sted det er fort gjort å plutselig ha bestilt runde nummer to.

Takterrassebar Frankfurt
Ferie for voksne: Italo fra Chile serverer deilige drinker på Ruby Louise.

Tips til flere kule takterrassebarer i Frankfurt:

Dag 2:

10:00 Mer sightseeing!

På med gode gåsko. Vi starter dagen med å utforske elven Mains bredder og området som heter Sachsenhausen. Et nabolag preget av fornemme fasader, små butikker, gode kafeer, gatemarkeder og eplevinkneiper. Vi har dessuten hørt rykter om byens kuleste loppemarked.

Frankfurt skyline
TIL FOTS: Frankfurt er en kompakt storby. Vi krysser elven Main for å utforske det elegante, men samtidig hippe området som heter Sachsenhausen.

Hvem kan motstå litt avslappet markedsstemning? Ikke vi! På loppemarkedet finner vi alt fra gammelt fotoutstyr til LP-plater, klær, smykker og porselenskopper.

Loppemarked Frankfurt
Skattejakt: Andrea Silbernagel selger smykker på loppemarkedet, og Magdalena er fast kunde.

Fakta: Loppemarkedet avholdes annenhver lørdag langs Schaumainkai ved elven. 

Sachsenhausen er et trendy nabolag i Frankfurt
Kult strøk: Sachsenhausen anbefales på det varmeste for jenter (og gutter!) på tur i Frankfurt.

>> Les også: 10 topp tips til Kiel – ikke en by du farer forbi

12:00 Kafetips for kakemonser

På jentetur må vi selvsagt unne oss et kakestykke eller to!

Kaffeehaus Goldene Waage – den klassiske

Historisk kafé der personalet går i gammeldagse uniformer med svarte skjørt og hvite forklær. Etter en rask titt på hva de andre gjestene spiste, var det bare å konstantere at 90% hadde valgt klassikeren Crown cake.

Adresse: Markt 5 (like ved den historiske plassen Römerberg).

Typisk kake i Frankfurt
Smaken av Frankfurt: Crown cake er en typisk kake i Frankfurt. Den er en mektig affære med smørkrem og krokan.

13:00 Feststemning på Kleinmarkthalle

-Dere må dra tilbake hit i morgen, før klokka 16:00, sa guiden vår før han forlot oss dagen før. Han visste hva han pratet om. Kleinmarkthalle forvandles til en gatefest for voksne på lørdager, og jeg fikk skikkelig sansen for hvor godt det hele er organisert. Vi er jo tross alt i Tyskland:)

Vinbar i Frankfurt
Prost! De smale gatene utenfor Kleinmarkthalle fylles opp av tyskere i helgemodus hver lørdag ettermiddag.

Her er det mange vinboder å velge mellom, og de fleste selger også enkel fingermat. Vi så ikke en eneste knust flaske eller glass, i og med at man måtte betale 3-4 euro i depositum for stetteglasset sitt. Pengene fikk man tilbake når man leverte glasset etter endt seanse.

Pris på vin i Frankfurt
Hyggelige priser: Prisnivået i vinbodene rundt Kleinmarkthalle er det ingenting å si på.

Inne på Kleinmarkthalle er det et flott matmarked med flere serveringssteder. Et sted å smake på kortreiste spesialiteter, samtidig som man støtter lokale produsenter.

Eplevin-ekspressen: Et must på jentetur i Frankfurt

Man rekker dessverre ikke alt på storbytur. Ferden vår gikk videre til Rheingau, et kjent vindistrikt bare 1,5 time med tog fra Frankfurt. Jeg ønsker meg tilbake til Frankfurt for å gå på flere av byens gode museer, samt å kjøre Eplevin-ekspressen! Denne vintage-trikken serverer eplevin og salte pretzels til sine passasjerer, og kjører i loop mellom Westend, Gamlebyen (Altstadt), Ostend og Sachsenhausen. Turen tar cirka en time, og du kan gå av og på som du vil underveis.

Pris: 8 euro, og man kan kjøpe billett direkte fra konduktøren.

Eplevin-ekspressen
Vintage-trikk fra 1977: Eplevin-ekspressen har fraktet turister gjennom Frankfurts bydeler i 45 år.
Foto: Holger Ullmann

Sånn reiser du til Frankfurt

FLY: Det går direktefly til Frankfurt fra fire norske byer (Oslo, Bergen, Stavanger og Tromsø).

TOG: Foretrekker du å ta toget, kan du ta toget fra Oslo S – Hamburg, togtider vil avhenge av ukedag. Fra Hamburg tar det 3,5 time til Frankfurt.

FERGE + TOG: Du kan også ta Kiel-fergen (Color Line). Da ankommer skipet Kiel klokken 10:00 – toget fra Kiel går klokken 11:41, og du er fremme i Frankfurt klokken 16:00.

Teksten er utviklet i samarbeid med:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *