Tysklands riviera
Home » Blog » Tysklands riviera – et ukjent ferieparadis

Tysklands riviera – et ukjent ferieparadis

Lübeckbukta består av hvite sandstrender og deilig feriestemning, og er et kortreist alternativ til de overfylte kyststripene ved Middelhavet. Det tyske ferieparadiset er dessuten en godt bevart hemmelighet for nordmenn flest.

– Takk for at du tok meg med hit, sier tenåringen plutselig og i en tone som tilsier at hun faktisk mener det. Hun har nettopp avsluttet en større greskinspirert middag, og ser tankefullt ut over en langstrakt strand badet i mykt kveldslys. Om jeg skal tippe, går tankene hennes til dagens opplevelser i fornøyelsesparken Hansapark.

Det er ikke hverdagskost med ros fra den kanten. For som mange vet, er familieferier flest gjerne et sjansespill der samtlige medlemmer har en klar formening om destinasjon og aktiviteter. I tillegg har alle et helt eget bilde av hva som utgjør en vellykket ferie. Da sier det seg selv at det er vanskelig å tilfredsstille alle.

At vi ifølge vårt yngre reisefølge har klart «å treffe» denne gangen, er verdt å ta med seg.

Stille og vakkert

Men her vi sitter på strandrestauranten med utsikt over Lübeckbukta og hvite, «endeløse» strender, slår det meg at vi ikke har møtt en eneste nordmann de siste dagene. Det er en tydelig indikasjon på at de fleste «helgarderer» seg med en charterreise til Kroatia eller Hellas, tydelig uvitende om at det faktisk er mulig å reise på badeferie med bil eller tog til Tyskland.

Men det er ikke bare nordmenn som glimrer med sitt fravær her aller lengst nord på det Europeiske kontinentet. Kystlinjen innerst i Lübeckbukta, som strekker seg fra byen Neustadt i nord til Travemünde i sør, har i mange tiår vært en region nærmest forbeholdt tyske ferierende. Dette til tross for den korte kjøreturen både fra Danmark og sør-Sverige.

I dag skal så mange som 95 prosent av turistene i regionen ha tysk pass. Tradisjonelt har de trukket til bukta fra travle industribyer lenger sør i landet for å kunne nyte noen etterlengtede dager med frisk sjøluft, vakre strender og velsmakende regionale retter hentet rett opp av Østersjøen.  

At de fleste turistene er tyske forklarer nok den stedvis beskjedne engelskkunnskapen, men for dem som skulket tysktimene på skolen vil ikke dette være noen stor utfordring. Dette veies uansett opp av en helhjertet og imøtekommende service.

Sykkel og bading

I praksis er Lübeckbukta en sammenhengende, hvit sandstrand slik du bare finner dem ved Østersjøens sørlige kystlinje. I kombinasjon med grønt-blått hav er stranden et innbydende syn der vi sykler oss sørover i bukta – en strekning som stedvis kan minne oss litt om Middelhavet. At badetemperaturen likevel er friskere her enn lenger sør er unektelig et faktum, men et 40 graders sommerklima – som stadig flere land sliter med – er ikke et alternativ som frister. Faktisk blir Østersjøen mer aktuell som stranddestinasjon for hvert år som går.

Tysklands riviera er et klassisk reisemål
Klassiske badestoler der du nyter late feriedager.

Uanstrengt sykler vi langs sivgrodde sandvoller. De utgjør et naturlige festningsverk mellom strand og bebyggelse, og beskytter mot sidevind langs sykkelstien. Med få kilometers avstand ligger små kystsamfunn på rekke og rad: Sierksdorf, Haffkrug, Scharbeutz – og lengst sør det mer kjente Timmendorfer Strand. Langs hele leden møter vi lave murhus, veltrimmede plener, en og annen restaurant, samt de åpenbart populære sykkelutleiene. Innenfor radene av bebyggelse kan vi skimte gule kornåkre som strekker seg mot innlandet så langt øyet kan se.

I motsetning til landsbyene langs de mer kjente rivieraene i Frankrike og nord-Italia, bærer store deler av Lübeckbukta preg av en mer tilbakelent og jordnær atmosfære.

Timmendorfer Strand er en populært ferieby som yrer av liv under sommermånedene.

Etter et lengre dypp i havet blir ettermiddagslyset gult og varmt. Tilbake på sykkelen når vi omsider de Timmendorfer Strand, som er travel med ferierende under sommermånedene. Antallet hoteller, ferieleiligheter, restauranter og barer vitner om at befolkningen flerdobler seg i sommermånedene. Timmendorfer Stand tiltrekker seg sågar mer enn 1 million besøkende under sesong. Byen har aner tilbake til år 1260, men kom ikke riktig på kartet som feriedestinasjon før spa-behandlinger kom på moten i Europa for rundt 150 år siden.

Café Thienemann er Neustadts mest tradisjonsrike, og serverer kaker og annet bakverk av høy klasse.

Det er tidlig i juli, og selv om ferierende fyller gatene og restaurantene rundt middagstider, gir flere ledige bord på uteserveringene en følelse av at det er stille før stormen. Regionens travleste landsby når ikke full kapasitet før i midten av august. I så måte er et besøk i tidlige sommeruker å foretrekke.

Kommer tilbake hvert år

– Neustadt og strandlivet i bukta er et absolutt høydepunkt i året, sier damen foran meg i køen.

Ursula Heindrich, som kommer fra Berlin og trolig befinner seg i slutten av 40-årene, har kommet hit hver sommer så lenge hun kan huske. De siste årene har vært sammen med mann og barn, en gjeng jeg kan skimte i en overpakket stasjonsvogn utenfor hovedinngangen. Samtidig som vi sjekker ut, skal Ursula og familien sjekke inn i sin ferieleilighet i Südkap Ferienwohnungen i Pelzerhaken, ett av flere nye og moderne leilighetskomplekser utenfor Neustadt.

Mens Ursula venter på nøklene, utdyper hun sitt valg av Lübeckbukta som favorittferiested.

– Mange ferierer her flere uker i strekk, for selv om det kan bli folksomt under høysesong, gir området fortsatt ro i sjelen. Vi sykler, golfer, spiller tennis og går lange turer. Dessuten er det mange riktig bra restauranter her. Og selvsagt ligger vi mye på stranden, forteller Ursula.

– Det er noe her for alle. Det er vel derfor vi kommer tilbake, sier Ursula før hun på høflig tysk vis ønsker god ferie og forsvinner ut døra til en utålmodig og ferieklar familie.     

Hansapark er et must når ferien legges til bukta.

Dette kan du se og oppleve

Sykkelleie (om du da ikke har tatt med din egen sykkel) er den mest populære aktiviteten i Lübeckbukta. Her er det flatt og fint, og prikkfrie sykkelstier tar deg langt uten at du behøver Tour de France-kondis. El-sykkel er selvsagt også et alternativ. Underveis er det perfekt å stoppe for et bad eller et måltid. Turen fra Neustadt i nord til Timmendorfer Strand i sør er kun 20 km og tar deg ikke mer enn drøye timen.

Frister det med innendørs vannopplevelser er Ostsee-Therme et SPA-anlegg og badeland utenfor Scharbeutz. Det store anlegget utgjør totalt 14,000 m2 med bassenger, vannsklier og SPA-fasiliteter.

For barn og unge er Hansa-park et naturlig besøk. Som navnet tilsier er dette en temapark med de historiske hanseatene som utgangspunkt, men parken dreier seg først og fremst om det den yngre generasjonen setter aller høyest, nemlig berg-og-dalbaner, looper, dropper, sklier, karuseller, vannkanaler og 3D-filmer – selvsagt ispedd enkelte lykkehjul, restauranter og snack-barer. 

Vannsport. Her finnes det noe for enhver smak, og du kan leie utstyr eller delta på kurs innen både vindsurfing, kiting, padling, seiling mm.

Golf. Området kan også by på noen fine golfbaner, så ta gjerne med deg køllene.

Under hele sommeren er det sportsarrangementer, konserter og andre kulturevenementer langs hele Lübeckbukta.

Slik kommer du deg hit

Lübeckbukta ligger i delstatene Schleswig-Holstein, helt nord i Tyskland mot grensen til Danmark. Kommer du med bil, er reisen til Neustadt rundt 3,5 timer fra København, inkludert fergen mellom Rødby og Puttgarden. Tar du fergen fra Oslo til Kiel, er reisen ca. 60 km fra fergekaien. Det er også direkteruter med fly fra Flesland Bergen til Lübeck, eller fra bl.a. Gardermoen til Hamburg.

There are 4 comments

  1. Har aldri tenkt på Tyskland som mål for sol å bad. Jo jeg vet den tyske intressen for nakenhet og trots min egen uinntresse for golf, dette var først å fremst uvanlig velskrevet. Det fikk meg å lese vidre. Nærheten til Norge/ Sverige, der jeg bor. Tysk mat, tyskt øl er blandt favoritter som skjelden nevnes når Kontinentale matvaner nevnes. Takk for tipset, jeg kanskje kommer nån gang. Språket ? Ja som det ble nevnt, det ble ett grammturgisk mareritt i skolen. Men nån kan vel engelsk ? De kunnskapene er ikke imponerende i øvrige Europa når sant skal sies…

  2. Hei Øystein, så hyggelig å høre at du likte artikkelen. Du er nok ikke den eneste som ikke har fått øynene opp for at Tyskland også er et land med fine strender. Og ja, dette med språket er fortsatt en «greie». Mange tyskere på landsbygda snakker ikke spesielt godt engelsk, men i de store byene gjør de som regel det:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *