Home » Blog » På «husjakt» i Tyskland

På «husjakt» i Tyskland

Som den berømte spikeren i suppen er Tysklands mange og gamle hus i bindingsverk et strålende påskudd for å besøke landets vakreste småbyer.

I Norge ble byggeteknikken utbredt først da danskekongen innførte murtvang i 1624. Det skjedde med dispensasjon for såkalt «utmurt bindingsverk», men da hadde dette vært en vanlig byggepraksis på kontinentet i flere hundre år.

Særlig i Tyskland.

Ms Auguste D.

Tidlig en morgen en dag i juni 1864 kom lille Alois til verden, i den unnselig lille landsbyen Marktbreit i delstaten Bayern sør i Tyskland. Han skulle vokse opp til å bli en av Tysklands mest markante skikkelser innen medisin.

Det kan ha vært like hett den dagen som da vi nesten 160 år senere vandrer ned langs Ochsenfurter Strasse (som leder til nabobyen med samme navn) og inn i nummer 15 – som var hjemmet til den lille familien.

På veggen over et glassmonter henger et urovekkende bilde av en kvinne. Hun ser ned forbi oss med et tomt, glassaktig blikk. Til å være i begynnelsen av 50-årene virker hun et par tiår eldre. 

Kvinnen på bildet – Mrs. Auguste D. – ble Alois mest sentrale kasus i arbeidet som med årene skulle forbindes med etternavnet hans verden over.

– Hva heter du? spør Alois pasienten, som denne dagen i november 1901 er innlagt på et sykehus i Frankfurt med mistanke om langt fremskreden demens. Det er flere tiår siden Alois flyttet fra Marktbreit. Den lille gutten er blitt en mann med et betydelig medisinsk renommé.

NYTT OG GAMMEL: Denne relativt nye installasjonen ved bredden til elven Main ligger like ved den gamle kranen, som losset av elvebåtene som passerte Marktbreit – som lå strategisk plassert i sør for handelen videre til Donau.

– Auguste, svarer kvinnen.

– Og din mann? spør Alois tålmodig.

– Auguste – tror jeg.

Den påfølgende dialogen og diagnosen som ble stilt etter pasientens død noen år senere etablerte det som skulle få Alois’ etternavn oppkalt etter seg – Alzheimers sykdom.

Nærhet til mennesker

Den lille stuen i den gamle bygningen er et interessant vindu til en annen tid, også ut over historien om Alois Alzheimer. Den gir i tillegg en direkte forbindelseslinje til vårt århundre, og en av våre raskest voksende folkesykdommer.

Besøket i den lille byen på den sørlige bredden av elven Main – der lekterne fortsatt tøffer forbi i sakte fraktfart – er som mange andre slike avkjøringer fra den tyske motorveien – full av overraskelser.

– At vi har så mange bygninger i bindingsverk gjør den særlig tiltalende, mener Ulrike Zink, som viser meg rundt i de små gatene, forbi små herskapshus og under bueganger i gammel stein. 

For nettopp denne særegne byggeskikken var det som fikk oss på idéen om å svinge innom Marktbreit. «Deutsche Fachwerk Strasse» – bindingsverkshus-ruten – er en sammenslutning av mer enn hundre store og små byer langs en over 4000 kilometer lang rute fra elven Elbe i nord til grensen mot Sveits i sørvest.

Byene rommer små og store historier – ikke minst vin- og ølkulturer – for ikke å snakke om mennesker som tar livet litt mer med ro enn i større befolkningssentraer som München, Frankfurt og Düsseldorf. Langs ruten arrangeres det alltid en eller annen festival av ulike slag, og titt og ofte dukker det opp historier som den om lille Alois.

– Det er mange år siden jeg slo meg til her, og har aldri sett meg tilbake. Det er en ro her – og en nærhet til menneskene du ikke finner i de større byene, mener Ulrike.

Korte avstander

Om enn endel større har den nærmere 800 år gamle byen Celle i Niedersachsen – vel 400 kilometer nord for Maarktbreit – mange av de samme kvalitetene, for ikke å snakke om de flotteste bindingsverks-husene langs hele ruten. Sentrum består av mer enn 480 restaurerte bygninger i den karakteristiske stilen. Mange besøkende benker seg til på bytorvet bare for å beundre de særegne husene, som rommer alt fra leiligheter, butikker og ølbryggerier, til bakerier, kafeer og tradisjonelle skjenke- og spisesteder.

De deler den samme byggeskikken, som likevel er utført vidt forskjellig – og som regel i svært godt hold.

LEVENDE BYGG: Beate Hopp selger lokalt produserte varer i Huth’s Kaffe & Feinkost i Celles hovedgate, som er dominert av bygninger i bindingsverks-stilen.

Bare i Tyskland er det mer enn to og en halv millioner bygninger i den karakteristiske bindingsverks-stilen. Det er med andre ord mange å velge mellom, og da er Celle et bra sted å begynne. 

– At Celle er vakker skyldes nettopp disse husene, og at de er tatt så godt vare på, mener Anke Maecker, som følger meg gjennom byen. Hun på sykkel, jeg på sparkesykkel. Byen er kjent for sin tilrettelegging for to-hjulinger, noe som trolig bidro til kåringen av Celle som Tysklands beste på bærekraft i 2017.

– Det er korte avstander her, alt er innenfor rekkevidden av en kort sykkeltur, forklarer Anke.

Da står vi foran byens mest imponerende bygg. Schloss Celle – påbegynt rundt 1315 – ligger midt i en gedigen park, hvor innbyggerne ikke ulikt Slottsparken i Oslo søker seg til på solrike dager som denne.

Celle slott er riktignok ikke utført i bindingsverksstil, men som så mange andre opplevelser langs Fachwerk-leden blir det spesielle bygget med sine mange rom en herlig digresjon. En liten stift i suppen, liksom.

Som langt på vei er hele poenget med ruten vi har begitt oss ut på. ©

Om Fachwerk-ruten

Den tyske bindingsverks-ruten på nærmere 4000 kilometer ble grunnlagt i 1990, og strekker seg fra Elben i nord til Øvre Lusatia i Øst-Sachsen og Bodensjøen i sør. De åtte regionale rutene fører de besøkende gjennom delstatene Nidersachsen, Sachsen-Anhalt, Sachsen, Hessen, Rheinland-Pfalz, Thüringen, Bayern og Baden-Württemberg.

Målet med sammenslutningen av de vel 120 byene er å fremheve den spesielle byggestilen, men mest av alt menneskene som bor og arbeider der.

Du finner kart, brosjyrer og annet relevant materiell på HER! 

Om bindingsverk

En fellesbetegnelse på ulike typer veggkonstruksjoner (eller tredimensjonale konstruksjonssystemer). Alle har rammeverk med likeverdige vertikale bærere, stendere (stenderverk), som ikke trenger hjelpebærere for veggkledningen. 

Stenderne er sammenbundet med sviller, raftstokk, spikerslag, losholter og skråbånd, i ulike utførelser, og kan også være utfylt med skunker mellom svillene. Sammenbindingen kalles også avbinding, derav navnet bindingsverk. Bindingsverk regnes vanligvis som en type trehuskonstruksjon, men i moderne byggeri, for eksempel kontor- og industribygg brukes det også bindingsverk av lette, perforerte stålprofiler.

I 1856 ble det funnet rester etter bindingsverkshus fra romertiden ved Goldberg nær Nördlingen, og i nærheten av Köln. I Norge finnes et tidlig tilfelle uten utmuring i Søgne gamle kirke fra ca. 1640.

Fra middelalderen av ble bindingsverk den alminnelige byggeskikk over store deler av Mellom-Europa, ofte i kompliserte utgaver med sikte på den rent dekorative virkning, ikke bare konstruktivt. I Norge fikk det utmurte bindingsverk praktisk talt bare innpass i Oslo som en modifikasjon av Christian 4s krav om ildsikker bebyggelse.

Reisen dit

Det går flere veier til Tyskland og Fachwerk-ruten. Du kan reise med tog, enten fra Oslo eller ta flyet inn til Hamburg, og toget derfra. Tyskland har også et godt utbygd ladenettverk om du for eksempel tar Color Line-fergen over til Kiel med elbil.

Bindingsverks-ruten har et fin nettside, der du kan laste ned de enkelte rutene og ellers hente informasjon til de ulike reisemålene.

Sov godt

InHotel Mainfranken i Marktbreit er en tidligere skole og internat som er gjort om til et hyggelig hotell. Hotellet ligger langs motorveien (A7) og sykkelruten som følger elven Main.

I Osterode bodde vi på Hotel Sauerbrey, sertifisert som motorsykkel-hotell, som innebærer spesielt gunstige vilkår for de som reiser med to-hjulinger. Det inkluderer blant annet oppstillingsplass, tørkerom og egnet verktøy, for å nevne noe.

Celler Tor i Celle ligger like like utenfor sentrum, og har strålende fasiliteter som spa og en utmerket restaurant.

13 andre spennende Fachwerk-byer!

1. Quedlinburg – En UNESCO-verdensarvby med over 1200 bindingsverkshus, og et av de best bevarte eksemplene på denne typen byer i Tyskland.

2. Goslar – En annen UNESCO-verdensarvby som har over 150 bindingsverkshus, inkludert det kjente Keiserpalasset.

3. Ochsenfurt – Den lille byen oppkalt etter vadested for okser i elven Main har mange bindingsverkshus, vakre brosteinsgater – og et interessant «nytt» rådhus fra 1497.

4. Monschau – En sjarmerende by i Eifel-regionen, kjent for sine trange gater, bindingsverkshus og vakre beliggenhet.

5. Wernigerode – Byen ved foten av Harz-fjellene har et imponerende slott – og mange bindingsverkshus.

6. Einbeck – En liten by kjent for sitt øl og mange bindingsverkshus, inkludert det berømte ølhuset «Altes Brauhaus».

7. Stolberg – Landsbyen i de sørlige Harz-fjellene har et spesielt «ensemble» av mer enn 400 bindingsverkshus som spenner over seks århundrer.

8. Mühlhausen – Et sted som kan skilte med et mange bindingsverksbygninger fra 1500- og 1600-tallet. Kirkene og tårnene i byen skiller seg særlig ut, ikke minst rådhuset som ble bygget rundt år 1300.

9. Schmalkalden – Harz Thüringer Wald-ruten ender i byens gamle sentrum, et spesielt verdifullt vitnesbyrd over sentraleuropeisk byutvikling. 90 prosent av det gamle sentrum består av bindingsverkshus fra 1300 til 1700-tallet. Med Weidebrunner Gasse 13 – et bindingsverkshus bygget i 1367 – har byen et av de eldste husene i Thüringen.

10. Hannoversch Münden – Et topp sted å starte en oppdagelsestur. Gamlebyen alene, med bygninger fra Weser-renessansen, består av 700 praktfulle bindingsverkshus.

11. Miltenberg – Denne bindingsverksbyen på Rhin-Main-Odenwald-ruten inneholder en spesiell bygningskultur fra 1500-tallet. Byen er særlig kjent for sine romantiske smug.

12. Meersburg – Byen ved Bodensjøen – og den tyske bindingsverksveiens slutt i sør – inneholder blant annet i den imponerende gaten Steigstrasse, som tidligere var den viktigste handelsveien fra Constance ved Bodensjøen til Ravensburg. 

13. Bietigheim Bissingen – Byene på den regionale ruten fra Neckar til Schwarzwald og Bodensjøen inneholder alle bygninger i middelalderstil og en spesiell aura. Storslåtte bindingsverksbygninger fra 1200 til 1800-tallet pryder de historiske byene, der mange av rådhusene er i bindingsverk. Hornmoldhaus i Bietigheim Bissingen med sitt berømte interiørmaleri er særlig representativt for bindingsverks-byggene i hele regionen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *