Home » Blog » 5 portugisiske matretter du må prøve

5 portugisiske matretter du må prøve

Slikk deg på fingrene! Dette landet smaker farlig godt.

Har du fulgt denne reisebloggen en stund, så vet du at jeg er svak for Portugal. Det er et land som er rikt på alt det jeg elsker: Fine strender, historiske byer, vakker natur og ikke minst, god mat! I og med at Portugal er lillesøsteren til Spania på den Iberiske halvøya, forventer mange at menyene skal være ganske like i de to landene. Det er de ikke. Der spanjolene gjerne frityrsteker sin sjømat, bruker portugiserne sunnere metoder. Det samme gjelder potetene. I Spania serveres du gjerne pommes frites, mens i Portugal sverger de til kokt potet. Ja, kokt potet. Akkurat som i Norge! 

5 portugisiske matretter

1. Sardiner – en sommerflørt!

Portugisiske sardiner er i en klasse for seg selv. Tro meg. Det kjølige Atlanterhavet forsyner portugiserne med sprellferske sardiner, og om sommeren finnes det ikke noe å bedre enn å spise grillede sardiner med fingrene med utsikt over havet.

Sagres_01
Blodferske sardiner er Portugals absolutte sommermåltid. Vaskes ned med en iskald Sagres, så klart!
Er du i Lisboa, MÅ du innom Conserverira de Lisboa. Her selger de kun hermetisk fisk, og det har de gjort siden 1942. Butikken har blitt omtalt i alt fra Wallpaper til New York Times.

2. Cataplana – gryta du aldri glemmer!

Glem paella, cataplana er den beste sjømatretten som finnes!

Jeg husker fortsatt min første cataplana. Den spiste jeg på en strandrestaurant på Ilha de Tavira i Algarve, og det var ikke snakk om å la en eneste dråpe være igjen i gryta. Dette er slikke-seg-på-fingrene godt! Retten, som kan være både sjømat- og kjøttbasert, har fått sitt navn etter den karakteristiske kasserollen den tilberedes i. Den sies å være inspirert av den marokkanske taginen, og begge baserer seg på damping som metode. Det gir et særdeles saftig resultat, der aromaene kommer godt frem. En sjømat-cataplana, som er det jeg foretrekker, består av råvarer som finnes langs Algarvekysten: Reker, muslinger og fisk (f.eks ørnefisk, breiflabb og/eller skate). I tillegg kommer den deilige sausen laget av  løk, rød og grønn paprika, tomater, hvitløk, laubærblad og en skvett vinho verde. Nam, nam!

3. Bacalao – ingen vei utenom!

Du har garantert fått med deg at bacalao er portugisernes nasjonalrett. De kaller råvaren bacalhau, og det sies å eksistere en bacalhau-oppskrift for hver av årets dager. Så hvilken skal du velge?

Portugiserne elsker norsk klippfisk!

I Norge er bacalao en rett basert på en rød tomat- og paprikasaus. I Portugal er bacalhau så MYE mer! Etter mye prøving og feiling, har jeg funnet min favoritt: Bacalhau à Brás. Her får klippfiske følge av stekt løk, crispy potetbiter, hvitløk og svarte oliven. Ingrediensene bindes sammen av en eggeblanding, og resultatet er en rett med milde og harmonerende smaker. 

Dette er min favoritt bacalao!
Bacalhau à Brás kalles også for bacalhau dourado (gylden bacalao). Du ser hvorfor.
Norsk bacalao er basert på en tomat- og paprikasaus.

TIPS: Min dyktige bloggkollega og venninne, Helle Valebrokk, har en fantastisk oppskrift på bacalao på sin matblogg!

4. Piri-piri kylling – smaken av Afrika

Grilla kylling har aldri smakt så ufattelig godt som når du setter tennene i et stykke frango piri-piri, som denne retten heter på portugisisk. Piri-piri er en hissig chillivariant fra Mozambique, og Mozambique var, som du kanskje vet, en portugisisk koloni fra 1498 – 1975. Resten skjønner du selv:)

Santa Maria selger en piri-piri-saus som slår krøll på tunga.

Kylling piri-piri er egentlig «bare» perfekt grillet kylling, som serveres med en heftig chillisaus. Dette er en av Algarvekystens faste innslag på menyen, og her er det lett å tro at jo dyrere, jo bedre. Slik er det ikke. Din aller beste frango piri-piri får du kjøpt i såkalte churrasqueiras. Det er ofte hull i veggen-steder som spesialiserer seg på grillet kylling. Piri-piri-sausen får du i tillegg, og det er latterlig billig. 

Du trenger ikke flere skriverier for å skjønne at dette er skikkelig godt!

5. Pastel de nata (Pastel de Belém)

Portugal_barn_04
Typisk portugisisk, og veldig godt!

Er du glad i en søt avslutning på måltidet, eller kanskje en søt frokost, så er PASTEL DE NATA et vinnerlodd. Jeg elsker disse små munnfullene av sprø paideig med brent eggekrem. Paiene har sin opprinnelse i Belém, som er et område lengst vest i Lisboa. Her ligger det vakre klosteret Mosteiro dos Jerónimos, i dag et UNESCO-beskyttet verdensarvmonument, men i sin tid, bare et kloster. Munkene brukte eggehviter som stivelse for å holde habitten sin fin, og da satt de igjen med store mengder eggeplommer. Hva gjorde de? Jo, de utviklet denne deilige paien, som i dag har blitt verdenskjent. 

Hver morgen trylles det frem uendelige mengder eggekrempaier over hele Portugal. Det lukter himmelsk!

PS: Glem ikke å bestille husets vin!

Du får garantert noe godt i glasset når du bestiller «husets vin» i Portugal.

Portugal er et vinland. Nydelige Douro-viner og fantastiske Alvarinho-viner gjør det fristende å ty til vinkartet. I sommer ville jeg teste husvinene. De som kan være nokså grusomme, og som koster knappe femten kroner for et glass. Til min overraskelse var husvinene veldig gode! Over hele landet fikk jeg en mini-karaffel da jeg bestilte husets vin, og uten unntak, smakte disse utrolig godt! 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *