Home » Blog » En slottsferie i Tyskland smaker mye mer enn det koster

En slottsferie i Tyskland smaker mye mer enn det koster

Det er noe helt spesielt med nordmenns interesse for slott. Med enestående service og tiltalende gemakker kan du føle deg som en del av adelen – om så bare for en natt. Vi fant kongelig stemning i ett av Tysklands mange ærverdige slottshotell.

Nordmenn er litt mer enn gjennomsnittlig tiltrukket ærverdige bygninger med tårn, vakkert dekorerte rom med høyde under taket og antikvariske himmelsenger. Kast inn noen adelige portretter på veggene, og pakken er komplett.

Skulle jeg tippe, vil jeg mene at hovedårsaken til denne fasinasjonen er at vi ikke er bortskjemt med antallet slott i Norge, som raskt kan regnes opp på én hånd. Noe adelskap av betydning har vi vel heller aldri hatt. Og ingen av våre tidligere regenter – med tilhørighet enten i København eller Stockholm – så noe stort poeng i å bruke av krigskassen for å pynte opp i steinrøysa her nord.

Det er nok denne kulturelt betingede fasinasjonen som gjør at vi også denne gangen inntar et slott med en viss form for andakt. Til vårt forsvar er det jo ikke noe vi gjør hver dag.

Sinnsstemningen er nok ganske tydelig, for vel innenfor slottsdøra på Schloss Fleesensee blir vi umiddelbart gjennomskuet. Vår vert for dagen, Stefan Lange, gir raskt komplimenter til antrekket, som kanskje er i stiveste laget for anledningen. Og før vi begynner rundturen i det praktfulle bygget, rekker Stefan med største selvfølgelighet å sende komplimenter både til kone og pyntede barn. «Hospitality manager» Stefan Lange gjør ikke skam på sin stillingstittel.

Innholdsrikt og eksklusivt

Schloss Blücher, som slottet egentlig heter, ligger vakkert til omringet av frodig skog og sletteland i hjertet av Mecklenburgs Lake District – kun et par timers autobanetur sør-øst for Kiel. Slottet ligger midt i en veltrimmet slottspark med opp til 150 år gamle trær, og for å kunne forvalte den store godseiendommen har slottet en heltidsansatt jeger. Det skulle si litt om arealene på Schloss Blücher.

Selv den mest blaserte gjest kan ikke unngå å nikke anerkjennende på sin vei igjennom slottskorridorene i Schloss Blücher

Det kremgule bygget har en ærverdig innkjørsel, to mektige og østvendte tårn, flere større haller, et stort og eksklusivt SPA-anlegg, utendørs badebasseng, to restauranter og i alt 177 gjesterom av ulik størrelse. Selv den mest blaserte gjest kan ikke unngå å nikke anerkjennende på sin vei igjennom slottskorridorene i Schloss Blücher.

Det rigges for et bryllup i den sørlige fløyen av hotellet, og på veien forbi forklarer Stefan at et betydelig antall brudepar velger å arrangere bryllupet sitt nettopp her. Det slår oss ikke som spesielt overraskende.

Stefan Lange har lang fartstid i bransjen, og er i dag hospitality manager på slottet.

Schloss Blücher ble påbegynt i 1842 av grev Ludwig II von Blücher, en nær slektning av General Gebhard Leberecht von Blücher, som er mest kjent for å ha beseiret Napoleon ved Waterloo. En åpenbar funfact er at dette er samme general og senere fyrste som ga krigsskipet «Blücher» sitt navn.

Slottet gikk opp i flammer

Schloss Blücher ble påbegynt i 1842 av grev Ludwig II von Blücher, en nær slektning av General Gebhard Leberecht von Blücher, som er mest kjent for å ha beseiret Napoleon ved Waterloo. Men dagens slott er ikke det samme som den opprinnelige bygningen, forklarer Stefan.

– Slottet brant dessverre ned i 1912, og daværende eier, Raban von Tiele-Winkler, bygget det opp igjen ved å benytte delene av bygningen som fortsatt var intakte. Samtidig ble de to tårnene reist, og slottet ble innredet i nybarokk stil, forklarer Lange.

– Slottet har hatt mange eiere og funksjoner siden den gang, og har blant annet blitt benyttet som sovjetisk militærsykehus, skole, barnehage, restaurant og administrasjonsbygg. Først i 1990 ble Schloss Blücher for første gang innredet og benyttet som hotell.

I dag er det lite som vitner om at Schloss Blücher har vært noe annet enn en herskapsbolig og et femstjerners luksushotell. Mørkt, utskåret treverk, hvitkalkede vegger og bueformede haller setter rammen. Krydret med moderne kunst, utstoppet vilt og alternativ lyssetting byr slottet i større grad på en stemningsfull opplevelse enn på et eksakt, historisk vitnemål. Schloss Blücher er tidløst innredet, men samtidig med respekt for slottets rolle i historien.

Spesielt interessant er måten eierne har omgjort slottskapellet til en gourmetrestaurant. Selv en ateist føler seg pliktig å be en bordbønn her inne.

Elegant og moderne, men med historisk tilknytning.

– Konkurrerer ikke med noen

Slår du opp ordet «service» i Wikipedia, vil du trolig finne et bilde av en smilende mann i 50-åra, med langt grått skjegg, hornbriller og en stripet blazer. Stefan Lange geleider oss på prikkfri engelsk igjennom store haller, lange korridorer og polerte suiter. Både informasjonen og komplimentene deles med rutinert finesse. Lange har en tilstedeværelse og et overblikk skreddersydd for å tilfredsstille den mest kresne gjest.

– Hos oss får gjestene gjøre som de vil, sier Stefan, nærmest for å unnskylde noen gjester i morgenkåpe og tøfler som avslappet tusler forbi oss på vei fra SPA-avdelingen.

– Vi setter vår egen standard, og skal ikke konkurrere med noen. Det gjelder både rommene, maten og servicen. Nær 90 prosent av våre gjester er tyske, og vi har mange faste stamgjester som kommer tilbake år etter år. I så måte tilbyr vi vel en totalpakke som blir verdsatt, forklarer han.

– Nordmenn? Joda, det kommer noen få. Flere tar turen innom på veien til eller fra Berlin. Disse gjestene kommer gjerne også tilbake, smiler Stefan Lange i det grå skjegget.

Nybarokk stil ble innført etter brannen i 1912, men moderne kunstelementer gjør lokalet tidløst.

Lange formidler konseptet som om det var et mantra. Selv etter kun ett år på Schloss Blücher er det tydelig at han har landet. Arbeiderklassegutten fra Køln fant seg tidlig til rette i hotellbransjen, og har jobbet i utallige land og på noen av de største og mest kjente hotellene i verden. På listen står blant annet Shangri-La Singapore – hotellet der Singapore Sling’en kom til verden.

At han trives på Schloss Fleesensee Hotel har han vanskelig for å skjule. Det har vi heller ingen problemer med å forstå, selv etter bare et par timer på stedet. Også prisene er til å bli glade av: Et dobbeltrom for 250 Euro er i dagens målestokk «godt innafor».

Ved middagsbordet samme kveld serveres vi mixed grill med grønnsaker og vilt fra slottets egen eiendom. Utover den egenproduserte maten serverer kjøkkenet også lokalprodusert vin, noe som gjør hele opplevelsen både velsmakende og kortreist. 

Etter desserten nyter vi en stille stund med utsikt over slottshagen. De siste golferne tusler over gresset i kveldslyset, lykkelige og solbrente, men i overkant sene for siste bordsetning.  

Hanna (14) bryter stillheten, og serverer en fornuftig forklaring på nordmenns fascinasjon for slottsopplevelser:  

– Det er fordi det får oss til å kjenne oss som kongelige, om så bare for en kort stund.

Dette ser og gjør du

Hotellopplevelsen er selvsagt viktig, men så er også de tilhørende aktivitetene. For noe skal man også gjøre mellom turene i slottshagen, eller restaurant- og barbesøkene.

Mekka for golfere

Det har eierne som overtok i 2015, Fleesensee Holding Gmbh, forstått viktigheten av. Hele landsbyen Göhren-Lebbin, som nå er bedre kjent som «Land Fleesensee», utgjør et større resort omringet av hele fem store golfbaner – et lite mekka for golfinteresserte.

Schloss Fleesensee har fem golfbaner i umiddelbar nærhet.

Familiefavoritt

Her er det blant annet bygget en liten landsby av pastellfargede ferieleiligheter for barnefamilier, Beech Resort Fleesensee, som også har et lite badeland, restauranter og en rekke familieaktiviteter.

Hanna sjekker ut Beech Resort Fleesensee – et barnevennlig leilighetskompleks med badeland og mengder av utendørsaktiviteter.

Aktiv slottsferie

Om ikke golf er din favoritt, kan du også spille tennis, squash, sykle, løpe, paraglide, eller bade i innsjøen som hotellet har fått sitt navn fra, Fleesensee.

Men det blir selvsagt ikke en riktig slottsferie uten riding. Noen få kilometer fra Schloss Fleesensee finner du Malchower Reiderhof, en rideskole og stall drevet av Anna Waren. Hun og ektemannen har i over 20 år tilbudt ridetimer under tak, eller lange turer i de vakre, Nord-Tyske skoger både for skoleklasser og turister.

Middelalderby

Den vakre middelalderbyen Malchow, som bare ligger noen kilometer vest for Schloss Fleesensee, er absolutt verdt et besøk.

Slik kommer du deg hit

Fra Norge kan du reise med fly til Berlin, og videre med intercitytog til byen Waren (ca. 2 timer), og deretter lokaltog til Fleesensee. Tog fra Oslo er også mulig, da tar turen rundt 18 timer.

Tar du bilen, kan fergen til Kiel være en løsning, da er det ca. 2,5 timer til Schloss Fleesensee når du ankommer Tyskland. En annen mulighet er å ta fergen til København, og deretter styre mot Gedser for ferge til Rostock. Det går også ferge fra Trelleborg i Skåne til Sassnitz i Tyskland, etterfulgt av en 2-timers kjøretur til Göhren-Lebbin og Schloss Fleesensee.

Bærekraftig slottsferie i Tyskland

Schloss Fleesensee

Listen er lang over spennende og aldrende slottsbygninger og herregårder som i dag driftes som hotell i Tyskland. Mange har høyt fokus på lokal- eller egenprodusert mat og bærekraftig drift.

Her er noen eksempler på bærekraftige slott du kan se nærmere på:

Manor house, Gutshaus Parin i Nordtyskland, ved Lübeck

Borg hotell Land Gut Höhne ved Østersjøen

Herregård Nisdorf ved Østersjøen

Slottshotell Blankenburg ved Harz, Midttyskland

Schloss Hohenfels øst for Frankfurt

Biohotell slott Kirchberg, Baden-Württemberg

Slott Oberammbach i Bayern

Her kan du finne mange bærekraftige hotell i Tyskland

Les mer om biohotels her!  

Slottsferie i Tyskland

There are 1 comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *