Hannover ligger i «skyggen» av mer kjente turistbyer som Berlin, München og Köln. På sosiale medier ligger den heller ikke midt i bildestrømmen.
Det er i grunnen ganske fint. Da blir et besøk der som en liten ekspedisjon inn i det ukjente — bortenfor turiststrømmen.
Fra fiskelandsby til storby
Fra 1714 til 1837 var det Hannovers fyrster som satt på den britiske tronen. Da hadde den over tid – helt siden tidlig middelalder – utviklet seg fra en ubetydelig fiskelandsby ved Leine-elven til hovedstad i hertugdømmet Hannover, som en del av Det tysk-romerske riket – og altså sete for det britiske kongehuset.
Historiens ofte uforutsigbare gang plasserte Hannover i delstaten Niedersachsen i hjertet av det gryende britiske imperiet. En arveløs dronning var den noe pussige bakgrunnen for at hennes nærmeste slektning – en tysk prins – på 1700-tallet ble kong Georg 1. av Storbritannia. Han ble også hertug av Hannover, en tildragelse som virkelig satte fart på byens utvikling, og endte med at tyske Hannover regjerte over kongeriket Storbritannia i over 120 år.
Personalunionen med et felles kongehus varte helt frem til dronning Victorias inntreden – Hannovers lover tillot ikke kvinner på tronen.
Dramatisk utvikling
Hannover utviklet seg videre som en viktig by i denne delen av Europa, men som mange andre av tyske industristeder ble den satt kraftig tilbake under Andre verdenskrig.
Siden den gang har den sakte, men sikkert arbeidet seg opp til fordums storhet.
– Mitt varmeste minne om Hannover er alt det grønne, sier Kathrin som bor og jobber i Oslo, men har gode minner om hjembyen.
– Ikke for stor, ikke for liten, ikke kjedelig, men heller ikke overveldende. Akkurat passe, mener hun.
For utenforstående føles Hannover mindre enn den faktisk er. I antall innbyggere er den på størrelse med Oslo, men de mange lavhusene og de koselige bydelene med gamlebyen Altstadt i hjertet av sentrum gjør den veldig imøtekommende.
Over det hele rager byens største symbol og dreiepunkt – Neues Rathaus. Det nye rådhuset er et fenomenalt bygningskompleks bygget på begynnelsen av 1900-tallet, og står som et strålende startpunkt for en videre ekspedisjon inn i byen.
Messebyen
Under det imponerende taket finner du nemlig fire miniatyrmodeller over byen som viser hvordan Hannover utviklet seg fra 1689, via 1939, 1945 og frem til idag. Miniatyrene fungerer som en fascinerende tidsmaskin, der særlig gjenoppbyggingen etter Andre verdenskrig settes i perspektiv. Etter hvert kan du ta heisen opp i høyden til et utkikkspunkt som gir deg en fenomenal panoramautsikt over hele byen.
Men husk å være tidlig ute. Flere er ute i samme ærend.
Mange beskriver ofte Hannover som en industriby. Det har sammenheng med at flere større tyske selskaper holder til her, som Volkswagen, dekkprodusenten Continental og verdens største turoperatør – TUI.
Den er også kjent som Tysklands «messeby». Det skyldes ikke minst CeBIT, verdens største i sitt slag, og den gigantiske industrimessen Hannover Messe. I 2000 var også Hannover vert for verdensutstillingen Expo 2000, og byens universitet og det verdenskjente medisinerstudiet er også kjent utenfor landets grenser.
En undervurdert by
Men for de med en sterkere tilknytning til byen er det alle de grønne parkene, den praktiske innretningen med utmerket offentlig transport, et utall kafeer og spisesteder, for ikke å snakke om et rikt kulturliv, som trekkes frem.
De tilskriver den gode atmosfæren den multikulturelle innflytelsen, som gjør den mer utadrettet og åpen enn mange andre tyske byer. Kjennere kaller den upretensiøs, nedpå og tilbakelent.
«Det er en generell følelsen av positivitet» i byen, er et omkved flere bruker om Hannover. Det skyldes trolig det store innrykket av studenter og messebesøkende. Det beriker byen, og skaper en spesiell atmosfære du knapt finner andre steder, sier de.
– Hannover byr på et pulserende byliv og har samtidig en grønn og vakker side. Hannovers mangfold blir ofte undervurdert, konkluderer Kathrin.
Vi kan ikke vente med å finne ut om det stemmer.
Reisen til Hannover
Vi anbefaler å ta Color Line-fergen som vi gjorde til Kiel, og deretter toget (eller bilen) videre til Lübeck. En annen mulighet er å fly til Hamburg og ta tog videre derfra.
Høydepunkter i Hannover
Gamlebyen Altstadt
Hannovers gamleby er ikke så gammel. Som det meste av byen ble Altstadt ødelagt under Andre verdenskrig. Dagens gamleby er mye mindre enn den pleide å være, men har beholdt en historisk tysk atmosfære.
Loppemarkedet i Altstadt ved bredden av elven Leine er det eldste i Tyskland.
Herrenhausen hage
Herrenhausen er et grøntanlegg som består av fire praktfulle hager med forskjellige stiler og innhold. Den store hagen, Berggarten, Georgengarten og Welfengarten. En «hannoveriansk» juvel og et barokkmesterverk som kan sammenlignes med franske Versailles.
I sommermånedene er det en rekke festivaler her, samt en internasjonal fyrverkerikonkurranse(!) og konserter. Fontenen har den høyeste vannspruten i verden, på 35 meter.
Berggarten huser en av de største orkidesamlingene i Europa, mens Welfengarten er hjem til Leibniz-universitetet.
Det nye rådhuset
Neues Rathaus er et av de mest gjenkjennelige symbolene på Hannover. Dette praktfulle komplekset ble bygget på begynnelsen av 1900-tallet, på rundt 6000 bøkehauger, og er et strålende symbol byens stormfulle historie (se over).
En spesiell buet heis tar deg til toppen av bygget, nesten hundre meter over bakken.
Marienburg slott
Dette er trolig den mest romantiske bursdagsgaven gjennom alle tider. Kong George V, den siste kongen av Hannover, ga det til sin kone Mary på hennes 39-årsdag. Selv om kongen var blind, hadde han en klar visjon om hva slags slott han ønsket å bygge.
Siden kongen etterhvert ble drevet i eksil av prøysserne, ble slottet ikke ferdigstilt før i 2004, da kongefamiliens etterkommere vekket bygningen til live igjen – som fra et eventyr.
Niedersachsen museum
Det er over 40 museer i Hannover, og blant disse anbefaler vi spesielt Niedersachsen museum. Det ligger rett overfor Rathaus, og har en rik samling av gjenstander fra 1100- til 1900-tallet, inkludert omfattende arkeologiske og etnologiske samlinger, der særlig alle reptilene og fuglene imponerer.
Maschsee-sjøen
Den kunstige innsjøen Maschsee på 78 hektar i hjertet av Hannover passer ypperlig for fotturer, seiling og om sommeren for bading. Det bør ellers nevnes at den årlige Maschsee-festivalen er den største innsjøfestivalen i Tyskland. Hvert år i august tiltrekker festivalen to millioner besøkende.
Hannover er også kjent som et paradis for syklister, siden det er sykkelstier overalt. En av dem strekker seg langs innsjøen.
St Aegidia kirke
St. Aegidia etterlater et spesielt inntrykk. En gang var kirken en av de vakreste symbolene på Hannover, men den ble nesten totalødelagt under bombingen i 1943, og dens skjønnhet ble begravet av bombene. Dette er en av få bygninger som ikke ble rekonstruert i etterkrigsårene, men står som en påminnelse om krigens tragedie.
Eilenriede og Tiergarten
Uansett hvor du er i sentrum av Hannover er du sjelden mer enn ti minutter til fots unna grøntområder, enten det er en park, en innsjø eller et skogområde. Eilenriede er Hannovers «grønne lunge» og det største urbane grøntområde i Europa, dobbelt så stort som Central Park i New York og Hyde Park i London.
Her finner du et pusterom fra byens kjas og mas, du kan til og med støte på rev eller rådyr her. Besøk også Tiergarten, en skog fra 1600-tallet som en gang ble brukt til jakt, og som i dag er hjemsted for flere ville dyrearter og sjeldne fugler.
Visste du at….
…Hannover er en av UNESCOs musikkbyer?
…rockebandet Scorpions, særlig kjent for låten «Wind of Change», er fra Hannover?
…den franske kunstneren Niki de Saint Phalle er æresborger i byen? Hans tre Nana-figurer ved bredden av elven Leine i Altstadt er blant byens mest populære fotomotiver. Niki de Saint Phalle testamenterte en stor del av sin formue til Sprengel Museum Hannover.
…i Hannover drikker «alle» noe kalt «Lüttje Lage»? Det er en kombo av øl og snaps, servert i spesialglass.
… visste du at man i Hannover snakker perfekt «hochdeutsch». Området er kjent for å være det stedet i Tyskland som snakker så likt den standardiserte versjonen av tysk som noe annet sted i landet.
… at i Hannover ble grammofonplaten oppfunnet av Emile Berliner i 1887? Den første musikkassetten og CD-en ble produsert i byen. Det er også den byen i Tyskland hvor flest er ansatt i musikkindustrien. ©